Beste Conner,

Corona hakt er bij iedereen lelijk in. Het duurt lang, de maatregelen zijn moeilijk. Links en rechts hoor je dat vrienden zonder werk zitten. Je verneemt dat de klerenwinkel waar je al jaren komt moet sluiten. Men zegt soms: ‘Het venijn zit in de staart’. Zo voelt het nu ook bij velen, nu er eindelijk licht daagt aan de horizon.

We kijken terug uit naar het moment dat we met vrienden aan tafel zitten. Elkaar kunnen omhelzen en gewoon genieten van het leven in grote en kleine dingen. Terug naar de cinema, eindelijk terug naar het stadion van de geliefde voetbalploeg. We kijken vooral uit naar elkaar.

Ook ondernemers die soms tot drie keer toe hebben moeten sluiten en heropenen of erger nog, al maanden gesloten zijn, hebben eindelijk terug hoop. Hetzelfde geldt voor de vele collega’s die elkaar soms een jaar niet gezien hebben.

Elkeen voelt aan dat we nu samen aan één zeel moeten trekken. Samen komen we erdoor. We moeten soms heropbouwen van nul. Anderen hebben een nieuwe weg ingeslagen en ontdekten een nieuwe passie. Kortom, ook op deze 1 mei begint voor velen een nieuwe start.

Net daarom moet het van ons hart dat uw populistisch opbod op de vooravond van 1 mei niet alleen zeer hol overkwam. Ze stelde vooral diep teleur.

In deze bijzondere tijd getuigt het van goedkoop kiezersbedrog om louter voor de bühne dictaten af te vuren die niets oplossen voor niemand, maar u wel een mooie krantenkop oplevert.

Uw uitspraken vergroten de tegenstellingen uit en dit net op een moment dat wij allen snakken naar samenhorigheid. Net nu moeten politici juist de verbinding zoeken, want alleen samen komen we hieruit. Uw uitspraken passen binnen een politieke cultuur van de vorige eeuw. Ze staan u trouwens niet. Ze zijn gratuit en brengen behalve eigen lof niets concreet op.

Nu is het moment aangebroken om de dingen beter te maken dan ze in de tijd voor het virus waren. Nu moeten we juist elkaars tegenstellingen overstijgen om werk te maken van wat echt telt.

Ja, er moet eindelijk echt wat gedaan worden aan de veel te hoge belastingen waardoor een mooi en fair brutoloon voor veel mensen vertaald wordt in een te laag netto loon. Pak het echte probleem aan.

Maak werk van de veel te hoge belastingdruk op lonen én op kapitaal. Ontvet de inefficiënte overheid en de daaraan verbonden structuren. We betalen met zijn allen al jaren meer belastingen dan waar ook in Europa en toch zakken we qua diensten van de overheid nog te veel door het ijs. Kijk maar naar de wachtlijsten in de zorg. Laat ons werk maken van een echte lange termijnpolitiek.

Diep vanbinnen weet u goed genoeg dat bedrijven die door de lockdown een tijd tot een hele tijd gesloten zijn geweest, nu niet zomaar een loonsverhoging kunnen betalen. U weet ook wel dat als u doorzet met uw dictaten uiteindelijk iedereen het gelag betaalt. Maar ja, het is 1 mei en dan leggen sommigen een ei…

Ik heb een voorstel voor 2 mei en de jaren erna. Mooie dingen ontstaan gewoon door samenwerking tussen mensen. Verschillende inzichten en vele ideeën zorgen altijd voor een beter plan. En om plannen in daden om te zetten moeten we ook met zijn allen aan de slag. Als u het echt goed voorheeft voor Deborah en alle andere burgers, dan maakt u nu werk van een echte langetermijnpolitiek die de problemen van de burgers écht aanpakt. Wees moedig, laat de slogans voor zij die liever aan de zijlijn staan en werk mee aan de toekomst.

Redactie van De Liberale Wereld