January 17, 2021

Wat betekent de historische economische deal met China voor Europa?

De etymologische aap kwam deze week uit de mouw bij Vlaams Belang. Verschillende partijleden bedienden zich de afgelopen dagen van nazi-jargon om de internationalisering van België te beschrijven. De aanleiding van deze flagrante newsjacking door Vlaams Belang was een artikel dat op 13 januari werd gepubliceerd.

Dat een derde van de Belgische bevolking van buitenlandse afkomst is, zou volgens de politici een teken van ‘omvolking zijn’. Deze term is simpelweg een neologisme van het Duitse umfolkung en komt recht uit de woordenboek van figuren zoals Albert Brackmann, die demografieën in Oost-Europa klasseerde volgens absurde en racistische kenmerken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het woord speelde ook een grote rol in de nazi-droom van de lebensraum, het territorium dat het Duitse volk moest beschikken via umfolkung en andere assimilerende technieken. Het was een van de grootste ideologische mechanismen om de veroveringshonger van Hitler te verantwoorden. 

Op woensdagochtend publiceerde de VRT een stuk omtrent de bevindingen van het Belgische statistiekbureau Statbel over de herkomst van Belgen. Uiteraard blijkt dat de diversiteit in ons land zeer ver reikt. Dit is trouwens nauwelijks een verrassing te noemen. De streken waaruit het koninkrijk België bestaat zijn vanuit historisch oogpunt altijd al een geografisch kruispunt van Europa geweest. Een kruisbestuiving van verschillende nationaliteiten en een open samenleving waar verschillende talen gesproken en beheerst worden is zo Belgisch als chocolade en frieten.

Wie het artikel die ochtend voorgeschoteld kreeg zag de bui misschien al hangen. Weldra werden de social media en fake news propagandavodden van extreemrechts overspoeld met berichten die moord en brand schreeuwden over de zogenaamde ‘omvolking’ van België. Aan kop stonden natuurlijk the usual suspects zoals Dries Van Langehove en Tom Van Grieken.

Laat het voor eens en altijd duidelijk zijn dat deze theorieën totale onzin zijn. Het idee van de ‘pure’ Belg met een homogene cultuur bestaat niet. Onze identiteit is een complex netwerk waar onze nationaliteit een kleine rol in speelt. Dat je het label van Belg enkel zou verkrijgen als je ouders in het bevolkingsregister ook zo genoteerd stonden, strookt niet met de realiteit van onze samenleving. Een samenleving waar ieder burger, Belg of geen Belg, zijn rol vervult. Een samenleving waar nazi-terminologie geen plaats heeft en nooit zal hebben.

Terwijl extreemrechts hun volgelingen blijft volpompen met complottheorieën, blijven mengvormen van werkelijke ‘omvolking’ nazinderen elders in de wereld. De systematische vernietiging van de Tibetaanse cultuur en de Israëlische vestigingen in Palestina die onverbiddelijk territorium blijven opslorpen, komen spontaan ter gedachte. Laten we ons als samenleving richten op het aanpakken van reële problemen en ons ontdoen van de koortsdromen van extreemrechts.

 

Tekst door Theodore Dunkelkoch voor De Liberale Wereld.