Skip to main content

Roger Vangheluwe verdween eerst uit het zicht en nu aan justitie. De feiten zijn verjaard. Deze man hoort in de cel, net als andere betrokkenen. Naar de bende van Nijvel blijven ze tot vandaag zoeken. Naar deze persoon, die de wet vermoedelijk op een van de meest  weerzinwekkende manieren heeft overtreden, helemaal niet.

De kerk had de kans om haar reputatie te verbeteren en “te boeten voor haar zonden” na deze zaak en zelf de grote kuis te houden intern. In de plaats kozen ze om hun misdadigers te beschermen en te doen verdwijnen. Worden zondaars niet meer gestraft door God? Het getuigt alvast niet van een goed werkend moreel kompas bij deze instelling van “naastenliefde”. De kerk deed hem verdwijnen uit het zicht, de trage werking van justitie de rest,… Of het nu komt door verzuim of incompetentie.

Dit. Kan. Niet.

De slachtoffers hebben nog steeds geen gerechtigheid. Het grootste onderzoek in België naar misbruik binnen de Kerk, Operatie Kelk – waarbij 68 mensen voor de rechtbank kwamen, is verjaard. Onder andere Roger Vangheluwe gaat vrijuit, dit ondanks vele getuigenissen van slachtoffers en het bezit van kinderporno. Is dit traagheid van Justitie of een doofpotaffaire van de Kerk?

Voor de slachtoffers maakt dit helaas geen verschil: Decennialang werd dit door de kerk oogluikend toegelaten… Hun leed verjaart nooit. Verjaring bij misbruik kan niet, strengere straffen en effectieve straffen, daar pleiten wij voor. De wetgeving voor verjaring van seksueel misbruik werd intussen aangepast. De misdaden van deze monsters verjaren niet langer. Helaas was dit nog niet van kracht bij Roger. Maar deze “man van God” ontsnapt aan vervolging. Voor zulke mannen hoop ik dat er wel degelijk een hemel en hel bestaat. Een eeuwigheid in het vuur is namelijk het minimale dat Roger verdient.

Ik wens het hem vurig toe.

Armel De Schreye voor De Liberale Wereld