Skip to main content

Langs deze weg voeren wij een vreedzame actie tegen de autoriteiten van Wit-Rusland en dit wegens de illegale ontvoering, opsluiting en mishandeling van  journalist Roman Protasevitch en Sofia Sapega.

Zij werden illegaal gearresteerd nadat een commerciële vlucht van Ryanair die op weg was van Athene naar Vilnius (twee EU-hoofdsteden) door de Wit-Russische autoriteiten, onder valse voorwendselen en onder begeleiding van een gevechtsvliegtuig, werd gekaapt en verplicht om te landen in Minsk. Protosevitch en Sapega werden gearresteerd en onder dwang afgevoerd.

Deze bijzonder verregaande vorm van staatsterrorisme waarbij een passagiersvliegtuig werd gekaapt, betreft een ongekende aantasting van het Internationale luchtruim.

Enkele uren later werd de duidelijk mishandelde Protasevitch opgevoerd op de Wit-Russische openbare omroep waar hij zogenaamd bekentenissen aflegde. Deze gedwongen bekentenissen van zware misdrijven zijn ongeldig en vormen een schending van de VN-conventie tegen foltering.

Bovendien worden momenteel nog steeds meer dan 400 onschuldige burgers van Wit-Rusland gevangen gehouden na de gewelddadige en repressieve onderdrukking van de betogingen tegen de gemanipuleerde herverkiezing tot president van Alexander Loekasjenko die al sinds 1994 met ijzeren vuist het land regeert. Sinds augustus 2020 werden meer dan 34.000 mensen gearresteerd.

Wij vragen:

  • de onmiddellijke vrijlating van journalist Roman Protasevitch en Sofia Sapega;
  • de onmiddellijke vrijlating van de 400 politieke gevangenen in Wit-Rusland alsook de journalisten;
  • de stopzetting van de onderdrukking van de oppositie, de vrije pers en de burgers van Wit-Rusland;
  • een onderzoek naar de gewelddadige onderdrukking van de betogers en de bevolking van Wit-Rusland door het regime;
  • de organisatie van een vrije en eerlijke presidentsverkiezing onder internationaal toezicht op korte termijn;
  • doortastende maatregelen van de internationale gemeenschap jegens dit autoritaire regime

De Liberale Wereld